Можна їсти гранат із кісточками чи ні

Вітамінна бомба. 10 причин їсти гранат і 4 причини цього не робити

У перекладі з латинської granatus означає «зернистий», а в Стародавньому Римі гранат так і називали — зернисте яблуко. У гранаті корисно все: кожна його частина містить речовини та мікроелементи, які використовуються і в кулінарії, і в медицині.

Гранат — це фрукт, який цінуватиметься протягом століть за свої поживні властивості та користь для здоров’я, розповіла дієтолог Лорен Манакер, пише Eat this, no that.

Користь граната

  • Антиоксидантна дія. Гранат містить два потужні антиоксиданти: пунікалагін і пунічну кислоту. Ці речовини допомагають захистити клітини від ушкодження вільними радикалами, які можуть призвести до розвитку різних захворювань, зокрема раку, серцево-судинних захворювань і вікових змін.
  • Протизапальна дія. Гранат має протизапальні властивості, які можуть допомогти знизити ризик розвитку таких захворювань, як артрит, астма і серцево-судинні захворювання.
  • Зниження артеріального тиску. Гранатовий сік допомагає знизити артеріальний тиск, що може бути корисним для людей із гіпертонією.
  • Боротьба з артритом. Гранат може допомогти полегшити симптоми артриту, зокрема біль і запалення.
  • Зниження ризику серцево-судинних захворювань. Гранат може допомогти знизити рівень холестерину і тригліцеридів у крові, що може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
  • Боротьба з бактеріальними та грибковими інфекціями. Гранат має антибактеріальні та протигрибкові властивості, які можуть допомогти захистити організм від інфекцій.
  • Поліпшення пам’яті. Гранатовий сік може допомогти поліпшити пам’ять, зокрема у літніх людей.
  • Підвищення витривалості. Гранатовий сік може допомогти підвищити фізичну витривалість.

Протипоказання

Попри всі корисні властивості, гранат має і деякі протипоказання. Гранатовий сік може знижувати артеріальний тиск, тому його слід з обережністю вживати людям із гіпотонією. Через високий рівень кислотності гранатовий сік може подразнювати слизову оболонку шлунка, тому його не слід вживати людям із гастритом або виразковою хворобою. Гранат також може спричиняти закреп, тому його слід вживати в помірних кількостях людям, схильним до цієї проблеми.

Чи можна їсти гранат із кісточками

Так можна. Кісточки граната також корисні для організму. Вони містять клітковину, яка сприяє травленню, а також фітонциди, які мають протимікробні властивості, йдеться в статті Medical News Today. Проте є деякі нюанси. Кісточки граната можуть бути твердими та гострими, тому їх потрібно ретельно пережовувати, щоб не пошкодити слизову оболонку шлунка чи кишківника. Також не рекомендується їсти гранат із кісточками дітям до 3−4 років, оскільки вони можуть подавитися.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

З кісточками чи без? Як правильно їсти гранат, а кому взагалі не варто цього робити

Як правильно їсти гранат і чи можуть його кісточки зашкодити організму – питання, що цікавить багатьох. Водночас деяким людям краще не їсти гранат взагалі, або ж суттєво обмежити його присутність у раціоні.

РБК-Україна (проект Styler) розповідає, чим корисний гранат, чи можна їсти його з кісточками, а також кому взагалі не варто вживати цей фрукт.

При підготовці матеріалу було використано такі джерела: Klopotenko, Medfond, Quora.

Чим корисний гранат

Гранат – корисний з багатьох причин. У ньому мало калорій і жиру, проте він містить велику кількість вітамінів і клітковини.

Фолієва кислота регулює функції органів кровотворення, що позитивно впливають на роботу кишківника й печінки, красу волосся та шкіри.

Калій, магній і фосфор корисні для серцево-судинної та нервової систем, допомагають з виробленням енергії та ще кількома сотнями важливих для організму процесів.

Крім того, гранат є надійним джерелом вітаміну С та антиоксидантів, які захищають організм від пошкоджень вільними радикалами, котрі можуть викликати серйозні хронічні захворювання та навіть рак.

Плоди граната мають потужний протизапальний ефект, що обумовлено, зокрема, присутністю в його складі антиоксиданту – пунікалагіна.

Вживання граната або ж його соку знижують запальні процеси в організмі та мають позитивний вплив на здоров’я серця.

Поліфеноли, наявні в гранатах, можуть підвищувати витривалість під час фізичних вправ.

Проведені у пробірках і на людях дослідження виявили також, що екстракт граната може допомогти зменшити утворення каменів у нирках.

Гранатові сполуки борються зі шкідливими мікроорганізмами і можуть захистити, наприклад, ротову порожнину (зменшуючи ріст мікробів, які можуть сприяти неприємному запаху з рота та карієсу).

Насамкінець вживання граната може допомогти підтримати здоров’я кишкового мікробіому, який відіграє ключову роль у багатьох аспектах здоров’я людини.

Смачні й корисні плоди гранату можна вживати більшості людей (ілюстративне фото: pixabay.com)

Чи можна їсти гранат з кісточками

На думку американського експерта з правильного харчування Люсії Гарсіа, насіння граната насправді дуже корисне для організму – його можна жувати й ковтати.

Такий спосіб вживання цього фрукту може максимізувати поглинання поживних речовин.

Варто зазначити, що насіння граната багате поліфенолами, вітаміном С і вітаміном Е. Комбінація цих трьох інгредієнтів має сильну антиоксидантну дію.

Проведені низкою науковців дослідження показали, що антиоксидантні властивості насіння граната у 3,5 раза вище, ніж у вина чи зеленого чаю, а також у 48 разів вище, ніж у вітаміну С і вітаміну Е.

Насіння граната може ефективно видаляти вільні радикали, захищати клітини та сповільнювати процес їх старіння.

Дехто стверджує також, що поліфеноли граната можуть долати гематоенцефалічний бар’єр (ГЕБ), боротися з вільними радикалами в мозку і покращувати його роботу.

Насамкінець, насіння граната містить значну кількість клітковини, яка сприяє моториці шлунково-кишкового тракту, покращує обмін речовин, виводить токсини та є дуже корисною для здоров’я шлунково-кишкового тракту в цілому.

Кому не можна їсти гранат

Гранат і гранатовий сік, споживаний у помірних кількостях, безпечний для більшості людей. Водночас декому все ж таки варто обмежити, або й повністю відмовитись від вживання цього фрукта.

Не радять їсти гранат (особливо з кісточками):

  • дітям до двох років
  • при алергії та індивідуальній непереносимості
  • при хворобах травного тракту
  • людям з діабетом
  • людям з низьким тиском (щоб не знизити його ще більше)

Нагадаємо, раніше ми розповідали про пітахаю, ківано і ще 9 незвичних, але корисних фруктів, які треба скуштувати.

Читайте також, чи можна їсти часто помело та грейпфрут – що відомо про їхню користь чи шкоду для організму.

Чи можна їсти гранат з кісточками: відповідь експертів

Важко перерахувати всі корисні властивості гранату, який містить велику кількість різноманітних антиоксидантів, вітамінів, амінокислот та мінералів. Всі, напевно знають, що гранат, гранатовий сік підвищує рівень гемоглобіну в крові та зміцнює імунітет.

Гранат багатий на вітаміни C, K і B5, на мідь та калій, містить потужний антиоксидант пунікалагин. Завдяки своїм корисним властивостям лікарі рекомендують вживати його для профілактики та лікування різних захворювань.

Попри те, що це дуже солодкий плід, калорійність граната не велика – у 100 г ягоди міститься 83 ккал.

Чи можна їсти гранат із кісточками

Цінується гранат завдяки своєї м’якоті та мало хто знає, о кісточки граната, які становлять майже половину його ваги, є також їстівними та корисними.

Існує думка, що в одній ягоді, а гранат з точки зору ботаніки є ягодою, рівно 613 зерна – за кількістю заповідей в торі. Вчені стверджують, що, залежно від сорту, в плодах може бути від 500 до 1400 зерен. Бувають сорти гранатів з м’якими або дрібними кісточками.

Кісточки гранатів містять складні вуглеводи, або полісахариди : крохмаль і клітковину. Ці речовини потрібні шлунково-кишковому тракту людини для роботи його перистальтики та виведення токсинів. Цілі кісточки гранату, проходячи через відділи шлунково-кишкового тракту працюють як щітка – “вимітаючи” усе зайве.

Більшість людей можуть вживати гранат разом з кісточками, це буде навіть корисно, вважає нутриціологиня Валерія Варніцька . Проте у людей із хронічними закрепами споживання кісточок може негативно вплинути на роботу кишківника.

Також лікарі вважають, що краще не їсти гранат з кісточками людям з виразкою або ерозією шлунка чи кишківника.

Гранат як з кісточками, так і без, краще не вживати дітям до двох років, а також людям у разі алергії та індивідуальній нестерпності.

Читайте також: