Що таке нітрати в овочах

4 ознаки, що фрукти та овочі мають нітрати

Але дуже важливо споживати їх якнайбільше в сезон дозрівання, коли кількість нітратів та хімії зведена до мінімуму.

Безпечність овочів та фруктів визначають за кількома критеріями, пише obozrevatel.

Запах

Якщо плоди нічим не пахнуть, то в них є нітрати. Так як натуральні овочі та фрукти мають характерний власний запах.

Колір

Фрукти та овочі з невеликими плямами, різного розміру та нерівномірного забарвлення – це точно натуральний продукт. Дуже важливо знати, що чорні крапки на ягодах говорять про те, що ґрунт удобрювали хімією.

Великий розмір плоду

Якщо фрукти та овочі вирощені в природних умовах, тоді вони мають середній розмір та неідеальну форму. Якщо ж фрукти та овочі дуже великого розміру та однакової форми, тоді швидше їх виростили з додаванням нітратів.

Насіння

Якщо в овочах немає зерен, овоч точно з хімією.

Як проявляється отруєння нітратами

З’являється блювання, розлад шлунка, нудота та слабкість.

Для того, щоб не купити фрукти та овочі з нітратами, їх потрібно купувати у сезон дозрівання.

Липень особливо щедрий на корисні ягоди та овочі.

А ще в пік сезону вони стають суттєво дешевшими. Це дає можливість наситити свій організм корисними продуктами і не витратити купу грошей.

Зокрема, малина багата вітамінами та антиоксидантами. Допомагає зробити імунну систему неймовірно міцною і сильною. Це допоможе захистити своє здоров’я взимку і восени.

Зараз ви читаєте новину «4 ознаки, що фрукти та овочі мають нітрати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант

Всі права на матеріали, які містить цей сайт, охороняються у відповідності із законодавством України, в тому числі, про авторське право і суміжні права. Використання матерiалiв Gazeta.ua для друкованих видань дозволяється лише з письмової згоди редакції сайту. Для iнтернет-видань обов’язковим є гiперпосилання на Gazeta.ua, відкрите для пошукових систем. Посилання та гіперпосилання повинні міститися виключно в першому чи в другому абзаці тексту.

Передрук, копiювання або вiдтворення iнформацiї, що мiстить посилання на агентства “Iнтерфакс-Україна”, PHL та Reuters у будь-якiй формi суворо забороняється. Матеріали з позначкою Спецпроєкт, PROMO, Позиція, Подія, Партнерство друкуються на правах реклами. Редакція Gazeta.ua може не розділяти позицію авторів розділу “Погляди” та не несе відповідальність за матеріали авторів та читачів розділу “Блоги”.

Нітрати у продуктах харчування: як їх позбутися під час приготування овочів

Нітрати потрапляють до організму людини з низкою продуктів харчування, з-поміж них – овочі.

Чи шкодять вони організму людини та як зменшити їхній вміст у їжі, розповіли у МОЗ.

– Нітрати – це солі нітратної кислоти, які добре розчиняються у воді та містяться у ґрунті, – пишуть у відомстві.

Найбільше нітратів – в овочах. Топ продуктів за вмістом цих речовин – шпинат, селера, листова капуста та столові буряки, мінімальна кількість – у цибулі, перці, баклажанах, зеленому горошку.

Також вони потрапляють до організму людини з водою та переробленими м’ясними виробами.

– У наш організм 80% нітратів потрапляють з овочами. ВООЗ рекомендує вживати не більше 3,7 мг на кг вашої ваги, – зазначають у МОЗ.

У безпечних дозах нітрати не шкодять людині, однак надмірна кількість може спровокувати деякі проблеми зі здоров’ям, наприклад, зменшувати здатність гемоглобіну переносити кисень.

Насолоджуватися улюбленими овочами, користь яких доведена науковцями, та не шкодити собі через нітрати допоможе правильне приготування та споживання продуктів.

– Зменшити кількість нітратів у овочах допоможе виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%, – радять представники відомства.

Краще споживати овочі власного вирощування. Під час купівлі на ринку варто поцікавитися у продавця, де та за яких умов їх вирощували.