Яблучне варення. Рецепт із точними пропорціями цукру і фруктів
Український кулінарний експерт Євген Клопотенко на своєму сайті поділився рецептом приготування яблучного варення.
“Одразу налаштую вас на те, що це варення з яблук готувати легко, але довго. Почніть варити його звечора, вночі воно настоюватиметься та остигатиме, потім зранку знову його проварюйте, а потім ще раз увечері”, – порадив експерт.
Продукти на шість банок об’ємом 0,5 л
- 3 кг яблук;
- 2,1 кг цукру;
- три лимони (або 30 г ванільного цукру, або 6 ч. л. кориці).
Приготування
- Помийте яблука, розріжте навпіл, виріжте серцевину, а потім наріжте часточками.
- Перекладіть у каструлю, в якій варитимете варення.
- Засипте яблука цукром, перемішайте та залиште за кімнатної температури на 10 годин.
- Поставте каструлю з яблуками і варіть п’ять хвилин після закипання на середньому вогні. Не перемішуйте їх і не накривайте кришкою.
- Заберіть ємність з вогню й залиште за кімнатної температури ще на 10 годин.
- Потім знову проваріть п’ять хвилин після закипання і залиште остигати. Зробіть так кілька разів. Під час завершального варіння додайте часточки лимонів, або ванільний цукор. Їх можна замінити на корицю.
- Простерилізуйте банки і кришки.
- Розкладіть варення в банки, закрийте кришками і залиште остигати за кімнатної температури. Банки з варенням зберігайте у прохолодному місці.
Під час консервації швидко стерилізувати банки можна за допомогою каструлі та друшляку .
Варення з яблук з кусочками – Рецепт яблучного варення
Приготування варення з яблук кусочками забирає формально більше доби, але переважно – це просто вистоювання варення без участі рук господині, по кухні плине тонкий аромат яблук і кориці, в голові – прояснення, на серці – легкість, одним словом, благодать!
Яблука почистити (доцільно одягнути ґумові рукавички, інакше – прощавай, манікюр!), покраяти на скибки-восьмушки, вибрати насіння із насіннєвими перегородками і кожну восьмушку ще перерізати впоперек навпіл. Щоб яблука не потемніли, вкидати їх зразу в миску з водою.
Закип’ятити 2 л води, в окріп покласти підготовані кусочки яблук і варити 3 хв. Далі яблука відцідити на друшляку і промити холодною водою з-під крану. Приготувати сироп на варення з яблук: довести до кипіння 1 л води з 1 кг цукру.
До гарячого сиропу вкинути кусочки яблук і, коли закиплять, зняти з вогню. Через 12 годин вистоювання додати до варення з яблук 500 г цукру, знову довести все до кипіння і зняти. Повторити все третій, останній раз: після 12-годинного вистоювання додати решту цукру, паличку кориці і довести все до кипіння.
Тимчасом підготувати банки (потрібно 5 півлітрових): помити содою, сполокати і прогріти в духовці протягом 30 хв при 200 градусах. Кришки кип’ятити 15 хв у воді. В підготовані банки розкласти гаряче варення з яблук (корицю розламати на часточки) і міцно закрутити.
Банки перевернути догори дриґом і залишити до повного вистигання. А далі – нема потреби тримати варення з яблук кусочками в холодильнику чи в підвалі – таке варення прекрасно зберігається і при кімнатній температурі.
Назва | Од. | К-сть | К-сть гр | Ціна | Калорій | Білки | Жири | Вуглев. |
Яблука | г | 2000 | 2000 | 4.89 | 45 | 0.4 | 0.4 | 11.8 |
Цукор | г | 2000 | 2000 | 22.45 | 379 | 0.0 | 0.0 | 99.8 |
Кориця | г | 10 | 10 | 235.5 | 0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Вода | мл | 1000 | 1000 | 0.2 | 0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Вага всього / на порцію | 5010 г | 250 г | |
Вартість продуктів всього / на порцію (орієнтовна) | 57.24 грн | 2.86 грн | |
Поживна (харчова) цінність на 100 г: | |||
Калорійність | Білки | Жири | Вуглеводи |
169 ккал (середня) | 0.2 г | 0.2 г | 44.6 г |