Скільки варити яблучне варення за часом

Яблучне варення. Рецепт із точними пропорціями цукру і фруктів

Український кулінарний експерт Євген Клопотенко на своєму сайті поділився рецептом приготування яблучного варення.

“Одразу налаштую вас на те, що це варення з яблук готувати легко, але довго. Почніть варити його звечора, вночі воно настоюватиметься та остигатиме, потім зранку знову його проварюйте, а потім ще раз увечері”, – порадив експерт.

Продукти на шість банок об’ємом 0,5 л

  • 3 кг яблук;
  • 2,1 кг цукру;
  • три лимони (або 30 г ванільного цукру, або 6 ч. л. кориці).

Приготування

  1. Помийте яблука, розріжте навпіл, виріжте серцевину, а потім наріжте часточками.
  2. Перекладіть у каструлю, в якій варитимете варення.
  3. Засипте яблука цукром, перемішайте та залиште за кімнатної температури на 10 годин.
  4. Поставте каструлю з яблуками і варіть п’ять хвилин після закипання на середньому вогні. Не перемішуйте їх і не накривайте кришкою.
  5. Заберіть ємність з вогню й залиште за кімнатної температури ще на 10 годин.
  6. Потім знову проваріть п’ять хвилин після закипання і залиште остигати. Зробіть так кілька разів. Під час завершального варіння додайте часточки лимонів, або ванільний цукор. Їх можна замінити на корицю.
  7. Простерилізуйте банки і кришки.
  8. Розкладіть варення в банки, закрийте кришками і залиште остигати за кімнатної температури. Банки з варенням зберігайте у прохолодному місці.

Під час консервації швидко стерилізувати банки можна за допомогою каструлі та друшляку .

Варення з яблук з кусочками – Рецепт яблучного варення

Приготування варення з яблук кусочками забирає формально більше доби, але переважно – це просто вистоювання варення без участі рук господині, по кухні плине тонкий аромат яблук і кориці, в голові – прояснення, на серці – легкість, одним словом, благодать!

Яблука почистити (доцільно одягнути ґумові рукавички, інакше – прощавай, манікюр!), покраяти на скибки-восьмушки, вибрати насіння із насіннєвими перегородками і кожну восьмушку ще перерізати впоперек навпіл. Щоб яблука не потемніли, вкидати їх зразу в миску з водою.

Закип’ятити 2 л води, в окріп покласти підготовані кусочки яблук і варити 3 хв. Далі яблука відцідити на друшляку і промити холодною водою з-під крану. Приготувати сироп на варення з яблук: довести до кипіння 1 л води з 1 кг цукру.

До гарячого сиропу вкинути кусочки яблук і, коли закиплять, зняти з вогню. Через 12 годин вистоювання додати до варення з яблук 500 г цукру, знову довести все до кипіння і зняти. Повторити все третій, останній раз: після 12-годинного вистоювання додати решту цукру, паличку кориці і довести все до кипіння.

Тимчасом підготувати банки (потрібно 5 півлітрових): помити содою, сполокати і прогріти в духовці протягом 30 хв при 200 градусах. Кришки кип’ятити 15 хв у воді. В підготовані банки розкласти гаряче варення з яблук (корицю розламати на часточки) і міцно закрутити.

Банки перевернути догори дриґом і залишити до повного вистигання. А далі – нема потреби тримати варення з яблук кусочками в холодильнику чи в підвалі – таке варення прекрасно зберігається і при кімнатній температурі.

НазваОд.К-стьК-сть грЦінаКалорійБілкиЖириВуглев.
Яблукаг200020004.89450.40.411.8
Цукорг2000200022.453790.00.099.8
Корицяг1010235.500.00.00.0
Водамл100010000.200.00.00.0
Вага всього / на порцію5010 г250 г
Вартість продуктів всього / на порцію (орієнтовна)57.24 грн2.86 грн
Поживна (харчова) цінність на 100 г:
КалорійністьБілкиЖириВуглеводи
169 ккал (середня)0.2 г0.2 г44.6 г