Чому сир не вийшов

Сир вийшов кислий: чи можна це виправити та що приготувати

Приготування сиру – це досить відповідальний процес та він не завжди проходить так, як слід. Іноді продукт виходить занадто кислим, та вживати його у їжу просто так неможливо. Але розв’язати питання, як виправити, якщо сир кислий, цілком реально.

Чому домашній сир виходить кислим

Багато кисломолочних виробів готується традиційним способом. Для цього молоко підлягає сквашуванню, а потім нагрівається. Отриману масу відціджують. Іноді ця процедура проходить неправильно, смак або консистенція виробу псується.

Причини занадто кислого смаку у продукту:

  • довгий процес сквашування;
  • запізніле охолодження;
  • слабкий нагрів кисломолочного продукту, а також погане відділення від нього сироватки;
  • зберігання у занадто теплих умовах.

Знежирений кисломолочний продукт також часто виходить кислим. Зазвичай він має суху та розсипчасту консистенцію.

Як визначити – сир кислий або зіпсувався

Щоб зрозуміти, чи можна їсти кислуватий продукт, варто звернути увагу на наступні ознаки:

  1. Зовнішній вигляд. Свіжий сирок з низьким вмістом жиру має білий відтінок. Поява на ньому жовтуватості свідчить про те, що продукт почав пропадати. Коли відсоток жирності підвищений, злегка жовтий колір є нормальним, але якщо він стає більш вираженим, значить, сир все-таки зіпсувався.
  2. Структура. Продукт може бути зіпсований, якщо його консистенція почала змінюватися, стаючи неоднорідною, наприклад, занадто м’якою в одних місцях та твердою в інших. Перевірити це можна за допомогою ложки, колупнувши нею сирну масу.
  3. Смакові характеристики. Для сиру характерна кислинка тою чи іншою мірою, але не завжди вона є показником свіжості вироби. Якщо маса має яскраво виражений кислий запах та гіркий смак, її не варто вживати у їжу.

Зіпсовані кисломолочні вироби шкідливі для організму, бо служать ґрунтом для розмноження небезпечних бактерій. Вони заважають процесу травлення та призводять до серйозних проблем зі шлунково-кишковим трактом. Ось що буде, якщо з’їсти зіпсований сир.

Якщо продукт почав прокисати, але термін придатності ще не закінчився, з нього все ж можна щось приготувати.

Як прибрати зайву кислоту

Є кілька дієвих способів реанімувати сир, якщо він дуже кислий. Щоб їх здійснити, слід запастися молоком.

Спосіб №1

Взяти сир та молоко у рівній пропорції та кип’ятити приблизно 10 хвилин, періодично помішуючи масу у процесі. Далі її потрібно процідити через марлю. Разом з рідиною піде зайва кислотність – залишиться чистий продукт. Отриману сироватку можна використовувати, щоб зробити кисле тісто на оладки.

Спосіб №2

Наступний спосіб виправити кислий сир молоком підходить, якщо він тільки почав псуватися. Для цього 0,5 кг продукту з кислим смаком розбавити з такою ж кількістю домашнього молока, підігріти на плиті та додати маленьку щіпку соди. Масу добре перемішати та залишити на 15 хвилин. Після цього викласти на сито, щоб стекла зайва вода.

Такий спосіб опріснити кисломолочний виріб дасть результати у тій ситуації, коли він має кислий смак. Якщо сир має неприємний запах та ознаки плісняви, його варто викинути.

Що приготувати із занадто кислого сиру

Багато хто не знає, чи можна використовувати сир, який пахне кислим, адже кислота не завжди свідчить про те, що продукт пропав. Якщо відновити продукт не вдалося, можна приготувати з нього кілька смачних страв.

Сирники

Якщо сир став кислим, врятувати ситуацію можна, додавши його у сирники, які готуються по легкому рецептом, але виходять дуже смачними.

  • сир кисломолочний (1 пачка, приблизно 400-500 г);
  • цукор (50 г);
  • борошно (50 г);
  • трохи родзинок та ваніліну;
  • 1 куряче яйце;
  • вершкове масло (50 г).

Родзинки залишити в окропі на годину при кімнатній температурі. Сир протерти через сито, після чого додати яйце та цукор. Перемішати, висипати ванілін та борошно, додати масло та родзинки, які поліпшать смак сирників, добре перемішати.

Запіканка

Щоб сир не був кислим на смак, з нього можна приготувати запіканку.

  • сир (250 г);
  • вершкове масло (150 г);
  • 2 курячих яйця;
  • борошно (400 г);
  • цукор (200 г);
  • лимон;
  • щіпка розпушувача.

З борошна, розпушувача та масла потрібно приготувати однорідну масу. Взяти лимон та помістити його в окріп, потім зняти цедру та додати у сир разом яйцями. Добре перемішати та висипати цукор. Збити суміш за допомогою міксера.

Далі на форму для випічки викласти заготовлену суміш з борошна, масла та розпушувача та сирну масу зверху. Запікати у духовці при 170°C близько 40 хвилин.

Пончики

Якщо продукт пахне кислим, з нього можна приготувати прості та смачні пончики. Що знадобиться у приготуванні:

  • 2 пачки сиру;
  • курячі яйця (4 шт.);
  • 7 ст. л. цукру;
  • 2 склянки борошна;
  • ванілін – на кінчику чайної ложки;
  • щіпка соди;
  • щіпка розпушувача;
  • 2 ст. л. вершкового масла.

Сир змішати з содою, покласти 4 яйця, цукор, масло та додати трохи ваніліну. Перемішати та висипати борошно.

Підігріти рослинну олію у фритюрниці. Тісто відривати шматочками, робити невеликі кульки та класти їх у фритюрницю, після чого чекати, поки вони приготуються. Далі пончики вийняти з фритюрниці, увібрати надлишки олії паперовим рушником та посипати цукровою пудрою.

Визначаємо, натуральний сир чи ні

Багатьом господиням цікаво, як визначити – сир натуральний чи ні, в домашніх умовах. Ось 4 надійні способи переконатися за 5 хвилин у якості кисломолочного продукту.

Що відрізняє натуральний сир від підробленого

Стається так, що якісний продукт можна купити в магазині, а підробку – на ринку. Тому треба не тільки куштувати, але й проводити прості домашні експерименти.

Пам’ятайте, що в цьому молочному продукті не може бути крохмалю. Це рослинна речовина, в організмі корови воно не виробляється. Жири можуть бути тільки тваринного походження. Лактоза та інші речовини зі складними назвами в сирі утворюють щільну однорідну масу. Зруйнувати ці грудки складно.

Як визначити наявність крохмалю

Крохмаль синіє, коли на нього потрапляє звичайний аптечний йод.

Для перевірки візьміть флакон із аптечки. Покладіть маленький шматочок сиру на блюдце та крапніть на нього йодом. Реакції знадобиться кілька хвилин, щоб проявитися повністю. Для більшої переконливості розітріть сир.

Натуральний залишиться білим, місцями з жовто-коричневими плямами йоду. Навіть при змішуванні маса залишається однорідною, з ефектом розмазаного по ній барвника.

Крохмаль вступить у реакцію з йодом. У результаті вийде маса синього кольору. Якщо її розтерти, вона стане кремоподібною, неїстівною на вигляд.

Потоне або спливе

Інгредієнти натурального сиру, які утворюють грудки, не розчиняються у воді та важчі за неї.

Для перевірки поставте склянку із теплою водою та покладіть до неї шматок сиру:

  • Натуральний продукт тоне, плавно лягає на дно. Дрібні частинки опускаються довше, але не спливають. Вода залишається прозорою.
  • Підроблений продукт легкий, він спливає та частково розчиняється. Вода стає каламутною.

Які жири в купленому сирі

Далі дивимося на ту же склянку з теплою водою та шматочком сиру. Жири рослинного походження в ній розчиняються, тваринні – ні. Виходячи з того, що вершкове масло дорожче за соняшникову олію, в підробці рослинна, розчинна у теплій воді.

Над підробкою також утворюється масляниста плівка на воді.

Спробуємо розчинити

Перемішайте сир у склянці з водою. Якщо він розпадається на дрібні фракції та забарвлює воду в білий колір – значить, сир несправжній.