Що можна їсти аутистам

Аутизм і харчування: особливості, які треба знати

Спеціального харчування для людей з РАС немає. Люди з аутизмом потребують збалансованого раціону для здоров’я та розвитку в цілому. Про це розповіла сімейна лікарка Марія Гунькало.

Марія Гунькало – сімейна лікарка

“На жаль, досі популярні дієти, як от безглютенове, безлактозне, безказеїнове, без цукру харчування і їх різні варіації”.

Крім того, часто подібні рекомендації дають логопеди, психологи, коучі, реабілітологи – тобто люди, які мають іншу місію, кваліфікацію.

Основні моменти в харчуванні з яким стикаються при РАС:

  • потреба в рутині під час їжі, наприклад, конкретне місце, люди поруч, певна тарілка;
  • чутливість до запахів, звуків під час їжі, зокрема, у дуже шумному залі кафе людина не зможе їсти;
  • вживання обмеженої групи продуктів, часто вони можуть бути схожі по кольору, смаку, текстурі.

Ця особливість сприйняття часто веде до обмеженої дієти, тобто вибіркового харчування, що може стати потенційною проблемою.

В прикладах це виглядає так:

  • надання переваги текстурам: завжди вибирають, те що хрустить, або навпаки м’ягкі продукти, чи пюре;
  • люблять певні марки/фасування: йогурт тільки “агуша персик”, і відчують якщо в цей стаканчик поставити щось інше;
  • люблять “бежеві продукти”: чипси, печиво, білий хліб, курячі нагетси;
  • надають перевагу їжі, яка нарізана певним чином (хліб нарізний як тост квадратиками, а не трикутниками, інша форма – відмовляються їсти);
  • не люблять, щоб різні продукти торкались одне одного на тарілці;
  • надають перевагу чітко “передбачуваній” їжі: чипси чи печиво з упаковки – бо вони завжди виглядають однаково.

Люди з аутизмом можуть обирати продукти тільки відповідної форми, чи кольору / Фото Unsplash

Чому так відбувається? Наприклад, банан – він може бути різної стиглості і виглядати по різному, тому навіть така звичайна їжа може здатись непередбачуваною. Цьому є пояснення, очікувана їжа дає відчуття безпеки і зменшує тривогу.

Попри вибірковість, більшість людей з аутизмом задовільняє свої потреби в поживних речовинах, навіть якщо їх раціон не сильно різноманітний,
– заспокоїла лікарка.

Які наслідки це може мати

Коли в раціоні відсутні декілька груп продуктів – можуть бути потрібні біологічні добавки. Наприклад, якщо людина надає перевагу їжі з високим вмістом цукру, жиру і зовсім не їсть фрукти, овочі, рибу, цільні зерна – це може призвести до надмірної маси тіла, закрепу, дефіциту певних поживних речовин.

Дуже обмежений раціон (вживання менш як 20 різних продуктів) може бути тривожним дзвіночком, адже таке харчування може стати причиною дефіцитів, які впливатимуть на вагу, ріс, і загальне здоров’я людини.

Сам процес прийому їжі в місцях де виражений шум/різкі запахи/погана вентиляція (важке повітря) – для людини з РАС буде дуже напруженим і може надалі зробити це неприємним досвідом. Тут допоможуть дієтологи і психотерапевти, які запропонують методи зниження тривоги під час їжі.

Дієти не є рекомендованими

Внаслідок цих поведінкових особливостей частіше виникають якісь питання з травленням (закрепи, функціональні діареї, здуття). Тут потрібне втручання лікаря. Але ці стани не коригуються агресивними дієтами, а незначними втручаннями. Також варто розуміти, що такі дієти можуть вести і до повної відмови від їжі.

Тож, NICE (Національний інститут здоров’я) не рекомендує такі дієти, оскільки ризики отримати дефіцити – високі.

Вітаміни, мінерали, БАДи – може призначати тільки лікар і виключно в тих випадках, коли є дефіцити чи певні відхилення в аналізах, як от анемія,
– пояснила Марія Гунькало.

Зверніть увагу! Щодо безглютенових, безказеїнових дієт, наразі немає доказів, що ці типи харчування якось впливають конкретно на РАС.

Як можуть допомогти батьки

  • забезпечте рутину навколо прийому їжі, це допоможе зменшити переживання дитини. Всі люблять стабільність.
  • врахуйте сенсорні потреби дитини, старайтесь уникати шуму під час прийому їжі;
  • якщо плануєте щось змінити, додати, робіть це поступово.
  • збільшуйте видимість продуктів: ставте на стіл додаткову їжу, яка може зацікавити згодом дитина.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Особливості харчування дітей з розладами аутистичного спектру

Розлади аутистичного спектру проявляються утрудненням спілкування та взаємодії з навколишнім світом для дитини або дорослої людини.

ВООЗ повідомляє, що одна дитина зі ста страждає розладом аутистичного спектра. В США експерти повідомляють про значно вищі цифри, оціюючи поширеність аутизма як один випадок на сто дітей (Центр з контролю та профілактики хвороб, 2022). Українські експерти вважають, що близько 75 000 наших дітей можуть мати розлади аутистичного спектру.

З якими проблемами зіштовхуються батьки і діти з аутизмом у контексті харчування?

Дітям з аутизмом притаманний високий рівень тривожності. Батькам і опікунам важливо зменшити хвилювання під час прийому їжі, роблячи навколишнє середовище приємнішим для всієї родини.

Варто звернути увагу на низку тригерів, які можуть впливати на вибір їжі дитиною. Серед них:

Діти з аутизмом можуть віддавати перевагу продуктам без акцентованого смаку, таким як хліб, макарони та печиво. Інші навпаки можуть віддавати перевагу продуктам і стравам із сильним смаком, як чипси з сіллю та оцтом, хліб з лимоном і часником.

Вподобання можуть значно відрізнятися. Деякі діти віддають перевагу хрусткій їжі, оскільки їм подобається цей «хрускіт» під час їди. Інші споживають м’яку їжу, і батькам та опікунам може бути непросто допомогти дитині з переходом від перетертої їжі до більш твердої. Частина дітей можуть не любити торкатися вологої їжі, але можуть торкатися сухої – це впливає на різноманітність прийнятної для них їжі.

Він здатен впливати не тільки на те, що дитина їсть, але й на її відчуття протягом дня та перед їдою. Якщо запах їжі дуже сильний, наприклад, під час приготування рагу або смаження цибулі, це може викликати тривогу у дитини, незалежно від часу прийому їжі. Тобто запах страви, що готується, може вплинути на споживання дитиною тої «безпечної» їжі, якій вона надає перевагу.

Більшість дітей з аутизмом вважають середовище під час їди стресовим. Сидіння за столом здатне викликати значне відчуття тривоги, зважаючи на ймовірний різноманітний сенсорний вплив. Дитину оточують багато різних звуків та запахів, а деякі страви можуть виглядати дивно, як-от суміш вологих і сухих продуктів. Дозволяючи дитині їсти там, де їй подобається, наприклад за столом на самоті, можна зменшити тривогу, а також допомогти дитині отримати задоволення.

Те, як їжа подана на тарілці, також може викликати занепокоєння. Деякі діти віддають перевагу стравам, нарізаним певним чином (тости у формі трикутників, а не квадратів, або морква нарізана соломкою, а не круглими шматочками) або їжі на окремих тарілках, особливо якщо вона є сумішшю вологої та сухої.

Є деякі прийоми, які можуть допомогти підтримати дитину, зменшити тривогу та зробити атмосферу під час їди кращою для всієї родини.

🔹 Дозвольте дитині їсти те, що їй подобається

🔹 Не намагайтеся давати нову їжу, не підготувавши дитину. Використовуйте для цього соціальні історії (короткий опис певної ситуації з інформацією про те, чого можна очікувати в такій ситуації та чому).

🔹 Не кладіть нічого прихованого в їжу, яку дитина любить їсти. Наприклад, не додавайте овочі в томатний соус, який подобається дитині, – це може призвести до того, що вона відмовиться й від улюбленої їжі.

🔹 Не змушуйте дитину пробувати їжу. Це, швидше за все, посилить занепокоєння та змусить дитину регресувати. Також це може призвести до харчової неофобії (боязнь нової їжі). Дозвольте дитині самостійно досліджувати продукти та страви.

🔹 Не змушуйте дитину сидіти за столом, щоб поїсти, якщо це викликає занепокоєння —дозволяйте сидіти там, де їй зручніше

Якщо є побоювання, що дитина має суворо обмежений перелік продуктів, можливо, варто зробити аналіз крові, щоб виключити дефіцит поживних речовин.

Втім, більшість дітей з аутизмом не мають жодних проблем щодо росту чи нестачі нутрієнтів. Дієтолог відіграє ключову роль у забезпеченні збалансованості харчування та допоможе підібрати правильний прийом дієтичних добавок, якщо це необхідно.

Важливо, щоб батьки або опікуни усвідомлювали, що їхня дитина може не їсти різноманітну їжу, але те, що вона їсть, забезпечує її ріст та розвиток.